" М.Сервантес: “Історія - скарбниця наших діянь, свідок минулого, приклад і повчання для сьогодення, застереження для майбутнього”

четверг, 14 января 2016 г.

Сім чудес Рівненщини

Тараканівський форт

Форт знаходиться поблизу міста Дубна, безпосередньо біля села Тараканів, і названий в народі Тараканівським фортом.
Image 
Форт-застава побудовано в 1885-1890 рр. силами головного інженера керування військового міністерства Російської імперії для зміцнення оборони кордону між Російською і Австро-Угорською імперіями. Кордон з кінця XVIII ст. до 1917 року знаходився за 50 км від місця розташування форту, де нині кордон між Рівненською та Львівською областями. Форт-заставу будували 20 років, роботи закінчилися у 1890 році, й обійшлися імперії у понад 100 млн. рублів. На відкритті був присутній Російський імператор Олександр ІІІ, який сам пересвідчився у його військовій могутності. Форт ще називають "Нова дубенська фортеця" над рікою Іквою.
Форт являє собою бетонно-земляне укріплення, виконане з застосуванням цегли, цементу, бутового розчину, чавунно-ливарних деталей, з яких складені форми перекриття і герметичні двері, сходи, лази. У центрі форту знаходилася двоповерхова казарма для господарських, складських і житлових приміщень гарнізону, що складався з артилерійської роти і штату коменданта форту.
Image 
По периметрі трапецієподібної в плані казарми проходила полігональна за формою військова вулиця, що відокремлювала її від безпечних казематів, які оперізували цю вулицю. Безпечні каземати підтримували насип головного фортечного валу. У плані форт має форму ромба, довжина кожної із сторін 240 м. Ззовні він оточений ровом глибиною до 6 м і шириною до 13 м. Кругом рову земляний вал, який укріплений кам'яними стінами. Ззовні стіни мають ширину до 3 м. Форт споруджений поверх штучно нагорнутого пагорба серед болотистої низини річки Ікви. По периметру оточений земляним валом, зміцнений канцерною стіною. На валу знаходилася вогнева позиція, що складалася з брустверів для гармат, банкеток для стрільців і тильних траверзів. Форт має три наземні і три підземні поверхи. Товщина мурів сягає 5 м. Складається з 105 казематів, казарми і лабіринту чисельних підземель. У двоповерхових казематах розміщувалися лазарет, морг, лазня, резервуар для води на 3000 відер, пральня, склади, продовольчі холодильники, дві електростанції на керосинових двигунах, телеграфна станція, арсенал, хлібопекарня, гарнізонна церква. Форт був оснащений за останнім словом тогочасної техніки дуже добре, на його озброєнні наприкінці XIX ст. було 40 важких далекобійних і легких гармат, кулемети, склади з боєприпасами.
 Image
Бетонні підземні тунелі виводили на околиці міста Дубна та в лісисті урочища, що понад річкою Іквою. Потрапити у форт можна було лише по висувному залізному мосту через глибокий оборонний рів, заповнений водою з річки.
Форт ділили на три відділи: комендантський, артилерійський та інженерний. Після солдатського повстання 1905 року гарнізон розформували. Форт переобладнали у в'язницю для військових.
Найбільші випробування для форту випали на роки Першої світової війни, коли у 1915 році австрійці ним заволоділи. Проте вже через рік під час Брусиловського прориву його визволили від окупантів. У 1920 році Дубенський форт прославився героїчною обороною під командуванням майора польської армії Матчинського від переважаючих сил російських більшовиків Першої кінної армії Будьонного.
Ще в Другій світовій війні біля Дубна радянська армія захищалася від німців, а після війни форт перестав бути військовим об'єктом та втратив своє значення.
На сьогоднішній день форт добре зберігся і є історико-архітектурною спадщиною нашого краю.
 Image

Комментариев нет:

Отправить комментарий